Krupicový nákyp

Ingredience

1 l mléka, 1hrnek (1/4 l) krupice, špetka soli, 120 g másla, 5 lžic moučkového cukru, 4 vejce, ovoce

Postup

Mléko v hrnci osolíme a zahříváme. Až je horké (ne vařící!) pomalu vsypáváme za stálého míchání krupici. Nepřestaneme míchat a uvaříme hustou kaši. Po odstavení z plotny do ní vmícháme máslo a cukr (můžem přidat či ubrat podle své chuti). Necháme vychladnout. Do vychladlé kaše (nemusí být úplně studená, ale neměla by být horká) vmícháme žloutky. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do kaše. Polovinu hmoty rozprostřeme do vymazané a hrubou moukou vysypané zapékací misky nebo pekáče, poklademe ovocem (čerstvé nebo kompotované, případně stačí i rozinky) a přikryjeme druhou polovinou. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 45 minut do zezlátnutí povrchu. Podáváme teplé jako sladký pokrm nebo studené jako dezert.
Tento nákyp je výborný s meruňkami nebo hruškami, ale i s jiným ovocem je dobrý.

Krupicový nákyp
Krupicový nákyp

Přidáno: 11.6.2007