Kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou

Ingredience

těsto: 270 ml mléka, 1 vejce, větší špetka soli, 1 lžíce cukru, 500 g hrubé mouky, 20 g čerstvého droždí
náplň: 500 g švestkových povidel, podle chuti mletý badyán a rum
omáčka: 750 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 žloutek, 3 lžíce cukru, 2 lžíce rumu
na posypání: mletý mák smíchaný s moučkovým cukrem

Postup

Suroviny na těsto vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat a nakynout těsto.

Nakynuté ho rozdělíme na 16 stejných kousků, které zploštíme.

Na každý kousek dáme lžíci povidel rozmíchaných s rumem a badyánem. Zabalíme, zakulatíme a necháme na vále kynout asi 15 minut. Potom uvaříme v páře (cca 12 minut).

Mléko v kastrolu zahřejeme. V části mléka rozmícháme pudinkový prášek, cukr, rum a žloutek. Vlijeme k ostatnímu horkému mléku (ne vařícímu) a za stálého míchání povaříme asi minutu.

Uvařené knedlíky podáváme s vanilkovou omáčkou a posypané mákem.

Kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou
Kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou
Kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou
Kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou
Kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou

Přidáno: 7.11.2010