Skořicové lívance

Ingredience

14 g čerstvého droždí (1/3 kostičky), 0,25 hrnku cukru krupice, 2 žloutky, asi 1,5 hrnku mléka, 1,25 hrnku hladké mouky, špetka soli, 1 brambor uvařený ve slupce, tuk na potření pánve, máslo na pokapání a skořicový cukr na posypání lívanců

Postup

Droždí smícháme se lžící cukru, přimícháme 2 lžíce vlažného mléka, poprášíme lžící mouky a necháme vzejít kvásek.

Žloutky se zbývajícím cukrem rozšleháme v mléce. Po částech přidáme mouku smíchanou se solí a vychladlým najemno nastrouhaným bramborem.

Přidáme kvásek a umícháme řídké těsto. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě je necháme nakynout.

Nakynuté těsto lehce promícháme a na rozpálené tukem potřené pánvi smažíme lívance.

Před podáváním je pokropíme máslem a posypeme skořicovým cukrem.

Zdroj: kniha Dobrůtky z brambor (Jaroslava Pechová), která brzy vyjde v nakladatelství Rubico

Přidáno: 11.9.2017