Dort Jadran

Ingredience

korpus: 4 vejce, 150 g cukru krupice, 150 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa
krém: 250 ml mléka, 80 g cukru, 100 g jemně mletých lískových oříšků, 125 g rozměklého másla
dále: pikantní marmeláda na potření, mandarinkový a ananasový kompot, 500 ml smetany ke šlehání, 2 ztužovače šlehačky, nahrubo posekané lískové oříšky, čokoládové hobliny, ztužený tuk a mouka na formu

Postup

Korpus: dno dortové formy vymažeme rozpuštěným ztuženým tukem (ne olejem) a vysypeme hrubou moukou. Mouku smícháme s práškem a kakaem. Troubu zapneme na 200°C. Vejce s cukrem ušleháme do husté světlé pěny (trvá to asi 10 minut). Do pěny lehce vmícháme mouku a těsto nalijeme do formy. Vložíme do trouby, zmírníme na 170°C a pečeme 45 minut (zkusíme špejlí). Upečený korpus necháme ve formě vychladnout. Potom opatrně objedeme nožem okraj kolem boku formy, rozevřeme a bok formy sundáme. Korpus vodorovně rozkrojíme ve 2/3 výšky. Krém: mléko s cukrem svaříme, přidáme oříšky a asi 5 minut za stálého míchání povaříme. Necháme pořádně vychladnout (klidně do druhého dne). Horní odkrojený plát korpusu (tenší) rozdrobíme do oříškové kaše a promícháme. Máslo dobře vyšleháme a vmícháme do oříškové hmoty. Horní stranu korpusu pomažeme marmeládou a na ni rovnoměrně rozetřeme krém. Dáme ztuhnout do ledničky. Smetanu se ztužovači ušleháme do tuha a rovnoměrně rozetřeme na ztuhlý krém, část si necháme na ozdobu. Povrch šlehačky urovnáme velkým nožem a po obvodu nastříkáme zdobicím sáčkem kopečky šlehačky. Dozdobíme kompotovaným ovocem, oříšky sekanými i celými a čokoládovými hoblinami.

Dort Jadran
Dort Jadran
Dort Jadran
Dort Jadran

Přidáno: 20.5.2007