Kniha - skládaný dort

Ingredience

světlé těsto: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g hladké mouky, 6 lžic oleje
tmavé těsto: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 210 g hladké mouky, 30 g kakaového prášku, 6 lžic oleje
1. krém: 250 g másla, 150 g moučkového cukru, 300 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 100 g hořké čokolády
2. krém: 250 g másla, 120 g moučkového cukru, 300 ml mléka, 30 g gustinu, 3 lžíce rumu
marcipán: 1 plechovka salka, 1 krabice sušeného polotučného mléka (400 g), 2 lžička mandlového aroma, moučkový cukr podle potřeby
dále: 10 - 12 lžic rumu

Postup

Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom do sněhu zašleháme žloutky a po lžících olej. Zlehka vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dorůžova (8 - 10 minut při 200°C). Stejným způsobem upečeme tmavý piškotový plát, mouku smícháme s kakaem. Oba pláty necháme vychladnout. Zatím připravíme čokoládový krém: z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a za stálého míchání ve vodní lázni vychladíme. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a postupně po lžících zašleháváme pudink. Nakonec po částech vešleháme rozpuštěnou (ne teplou) čokoládu. Dobře vyšleháme. Z každého piškotového plátu odřízneme 2/3. Tuto část kakaového piškotu pokropíme rumem a natřeme na ni rovnoměrně polovinu čokoládového krému. Odříznuté třetiny rozkrájíme podle pravítka na dvoucentimetrové proužky. Střídavě je naskládáme na krém těsně vedle sebe (vytvoříme z nich druhou vrstvu). Opět pokropíme rumem a potřeme druhou polovinou čokoládového krému. Na něj položíme zbylý plát světlého piškotu a znovu pokropíme rumem. Dáme do ledničky ztuhnout. Připravíme světlý krém: Z mléka a gustinu uvaříme hustou kaši. Za stálého míchání ve vodní lázni vychladíme. Máslo s cukrem ušleháme do pěny a po lžících postupně zašleháme gustinovou kaši. Nakonec vešleháme rum. Tímto krémem potřeme horní plochu a boční stěny dortu - co nejtenčí vrstvičku a dáme do ledničky ztuhnout. Pak naneseme na tři boční stěny (jednu delší a obě kratší) silnější vrstvu krému a zubatou stěrkou naznačíme "listy" knihy. Znovu dáme do ledničky, nejlépe do druhého dne. Ztuhlý dort dozdobíme libovolně obarveným marcipánem a zbytkem krému.

Kniha - skládaný dort
Kniha - skládaný dort
Kniha - skládaný dort

Přidáno: 19.10.2007