Kváskové makovky

Ingredience

50 g špaldového kvásku, 150 g celozrnné špaldové mouky, 150 ml vody

po 10-12 hodinách: 400 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 120 g krystalového cukru, 2 vejce, 50 ml vlažného mléka, 180 g rozpuštěného másla

na potření a posypání: 1 vejce, mák

Postup

Kvásek, špaldovou mouku a vodu důkladně promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme přes noc kvasit.

Ráno přidáme polohrubou mouku, sůl, cukr, celá vejce, rozpuštěné máslo, mléko a vypracujeme těsto. Vyklopíme je na vál a rukama důkladně propracujeme, podle potřeby podsypáváme moukou.

Vypracované těsto vložíme do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme pořádně nakynout, trvá to 3-5 hodin (podle okolní teploty a kvality kvásku).

Nakynuté těsto rozdělíme na 16 stejných kousků a zformujeme kulaté bochánky. Přikryté necháme 15-20 minut odpočinout.

Potom každý bochánek protlačíme až k podložce tvořítkem na šneky. Skládáme je na plech s papírem na pečení. Znovu přikryjeme a necháme ještě hodinu dokynout.

Potom každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nemletým mákem a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Ihned ztlumíme na 200°C a pečeme 15-20 minut do zhnědnutí.

Přidáno: 6.7.2016