Paštikový dort s brusinkami

Ingredience

paštika: 2 kg kuřecích jater, 4 velké cibule, 5-6 stroužků česneku, 1 lžička tymiánu, 1 lžíce koření na divočinu, 2 lžíce sádla, sůl, mletý pepř, 3 kelímky smetany ke šlehání (á 200 g), 500 g másla
dále: 10 g (půl balíčku) želatiny, 300 ml slepičího nebo kuřecího vývaru, 1 sklenička (180 g) zavařených brusinek, hrst mandlových lupínků

Postup

Očištěná omytá játra překrájíme na menší kousky.

Na sádle pomalinku na nízkém stupni osmažíme posekanou cibuli do zlatova (30-45 minut).

Přidáme játra, česnek, koření a smažíme do zatáhnutí. Pak podlijeme jedním kelímkem smetany a pod pokličkou podusíme 20 minut. Necháme vychladnout.

Vychladlá játra rozmixujeme se zbývající smetanou a změklým máslem dohladka. Podle chuti osolíme, případně dokořeníme.

Dortovou formu (nebo ráfek, průměr 25 cm) vysteleme potravinářskou fólií a nalijeme do ní paštiku. Dáme ztuhnout do ledničky do druhého dne.

Sundáme ráfek, odstraníme fólii a paštiku překlopíme na tác.

Na horní stranu položíme talíř nebo pokličku vhodné velikosti (o něco menší než je průměr pašitky) a nožem "obkreslíme" kolo. Pak talíř odstraníme a z naznačeného kruhu lžičkou nebo příborovým nožem vyhloubíme asi centimetr hlubokou prohlubeň. Tu vyplníme brusinkami.

Želatinu necháme nabobtnat 10 minut v pěti lžících vývaru. Pak za stálého míchání zahříváme do úplného rozpuštění želatiny (nevařit!). Postupně po částech přidáme ostatní vývar. Rozmícháme a necháme vychladnout.

Pomocí lžíce zalijeme brusinky tenkou vrstvou želatiny.

Vlažnou želatinou potíráme pomocí štětce paštiku a na potřenou část lepíme mandlové plátky.

Až je celý dort mandlemi obalený, rukou nebo stěrkou mandle přitlačíme a znovu je štětcem potřeme želatinou. Dáme ztuhnout do ledničky.

Paštikový dort s brusinkami
Paštikový dort s brusinkami
Paštikový dort s brusinkami
Paštikový dort s brusinkami
Paštikový dort s brusinkami
Paštikový dort s brusinkami
Paštikový dort s brusinkami

inspirace na www.mimibazar.cz

Přidáno: 11.4.2015