Tlačenková podkova

Ingredience

2 kg vepřové krkovice, 2 vepřové jazyky, 2 vepřová srdce, sůl, po lžičce kuliček nového koření a pepře, 4 bobkové listy, majoránka, 5-6 stroužků česneku, 100 g želatiny

Postup

Do velkého hrnce dáme asi 2,5 l vody, osolíme, přidáme kuličky koření a bobkový list. Přivedem k varu a vložíme všechno očištěné maso. Vaříme do změknutí.
Měkké maso vyjmeme z hrnce a necháme částečně vychladnout (lépe se pak krájí).
Vývar přecedíme a odměříme si ho přesně dva litry. Pokud chybí, doplníme vodou. Z těchto dvou litrů odebereme asi hrnek vývaru, ostatní vrátíme do hrnce. Do odebraného hrnku rozmícháme želatinu a necháme nabobtnat.
Všechno maso pokrájíme na malé kostičky (1-1,5 cm) a vložíme do vývaru v hrnci. Přidáme majoránku, rozmačkaný česnek, opatrně promícháme (pomalu, uvařené maso by se mohlo rozpadat) a znovu přivedeme k varu. Odstavíme a až vývar přestane vařit (důležité - želatina nesmí přejít varem) vlijeme do hrnce hrnek vývaru s želatinou. Opatrně promícháme a ochutnáme, podle potřeby dosolíme či dokořeníme. Chuť musí být výrazná, chladnutím se zmírní.
Hotovou tlačenku necháme za občasného míchání trochu vychladnout a pak ji nalijeme do formy vypláchnuté studenou vodou. Dáme ji ztuhnout do ledničky, nejlépe do druhého dne.
Ztuhnutou tlačenku vyklopíme z formy: otočíme ji dnem vzhůru, podložíme rukama a na formu necháme téct z vodovodu horkou vodu. Jenom chvilku, horká voda uvolní tlačenku od formy, delší působení tepla by poškodilo tvar. Jakmile ucítíme že se tlačenka uvolňuje, položíme formu na podnos a opatrně ji zvedneme, tlačenka zůstane na podnose. Hned ji dáme do ledničky, aby ztuhnul horkou vodou narušený povrch.
Vychlazenou tlačenku můžeme libovolně nazdobit. Použila jsem křenovou šlehačku (ušlehaná šlehačka smíchaná se špetkou soli a několika lžičkami strouhaného křenu), vařenou mrkev a zelenou petrželku.

Tlačenková podkova
Tlačenková podkova
Tlačenková podkova
Tlačenková podkova

zdroj: Lenka Horynová, jíž tímto děkuji za recept a cenné rady

Přidáno: 14.6.2009