Špenátové košíčky
Ingredience
400 g listového těsta, 400 g mraženého listového špenátu, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 100 g balkánského sýra, 100 g šunky, sůl, mletý pepř, strouhaný muškátový oříšek, 1 vrchovatá lžíce mascarpone (možno vynechat nebo nahradit zakysanou smetanou), 2 vejce + 1 vejce na potření
Postup
Špenát necháme rozmrznout a pak z něho vymačkáme co nejvíc vody.
Cibuli posekáme nadrobno, sýr a šunku pokrájíme na kostičky, česnek rozmačkáme a všechno smícháme s vymačkaným špenátem.
Přidáme celá vejce, mascarpone a zamícháme. Osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem.
Těsto rozválíme na pomoučeném vále natenko a rozkrájíme na čtverce 10x10 cm.
Těstem vyložíme důlky v muffinovém plechu a rozdělíme do nich náplň.
Potom trochu povytáhneme rohy čtverců těsta a přeložíme je uprostřed na sebe, před přiložením dalšího rohu napřed ten pod ním potřeme rozšlehaným vejcem.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230°C a pečeme asi 20 minut.
Podávat můžeme teplé i studené.
Přidáno: 24.3.2016