Slaninový pletenec

Ingredience

1 – 2 lžíce oleje, 200g libové anglické slaniny, 450g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí dr. Oetker (7 g), 1 a ½ lžičky soli, špetka cukru, 150 ml vlažného bílého vína, 150 ml vlažného mléka

Postup

Na oleji vyškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky a necháme zchladnout. Do mísy dáme mouku, droždí, sůl, cukr a promícháme. Přidáme slaninu i s vyškvařeným tukem, víno a mléko. Vypracujeme těsto, které se nelepí. Je-li příliš tuhé, přidáme trochu mléka. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme pořádně nakynout. Pak na pomoučeném vále těsto rozdělíme na tři stejné díly, z každého vyválíme váleček dlouhý asi 35 – 40 cm. Spleteme cop, položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě asi 20 ninut kynout. Potřeme bílkem a dáme péct do vyhřáté trouby ( 190 °C , asi 35 – 40 minut).

Slaninový pletenec

Přidáno: 26.12.2006