Lasagne se špenátem

Ingredience

masová směs: 500 g mletého masa, 2 cibule, olej, sůl, mletý pepř, koření na mleté maso, cca 1 dl kečupu nebo rajského protlaku
špenát: 1 balíček (400 g) mraženého špenátu, 1 cibule, olej, 2 lžíce hladké mouky, mléko (200 - 300 ml), sůl, mletý pepř, 5 stroužků česneku
bešamel: 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 600 - 700 ml mléka, sůl, muškátový oříšek, 150 - 200 g tvrdého sýra
dále: 15 lasagní, tvrdý sýr na posypání, olej na vymazání

Postup

Masová směs: na oleji zpěníme jemně pokrájenou cibuli, přidáme maso a opečeme. Až zhnědne, osolíme, okořeníme, přidáme kečup nebo protlak, trošku podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme 20 - 30 minut.
Špenát: na trošce oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme růžovou jíšku. Přidáme částečně rozmražený špenát, trochu mléka a povaříme. Podle potřeby můžeme přidat další mléko. Osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek.
Bešamel: máslo necháme rozpustit, přidáme mouku a za stálého míchání upražíme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a uvaříme bešamel, mléko přidáváme podle potřeby. Osolíme, okořeníme a vmícháme strouhaný sýr.
Pekáček vytřeme olejem. Na dno dáme tenkou vrstvu bešamelu. Na bešamel rozložíme lasagne, na ně rozetřeme polovinu masové směsi a tu potřeme bešamelem. Další lasagne, přitlačíme a rozetřeme polovinu špenátu. Lasagne, zbytek masa, bešamel, lasagne, zbytek špenátu, lasagne, zbytek bešamelu, posypat strouhaným sýrem. Každou vrstvu lasagní dobře přitlačíme. Pekáč přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Po 30 minutách odkryjeme a dopečeme do zezlátnutí povrchu.

Lasagne se špenátem
Lasagne se špenátem

Přidáno: 3.5.2008