Špenátová květina

Ingredience

500 g lístkového těsta, 300 g čerstvých špenátových listů, 2-3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 80 g balkánského sýra, 1 nožička čabajského párečku, 3 lžíce oleje

Postup

Omytý špenát necháme důkladně okapat.

Ve větší pánvi nebo kastrolu zahřejeme olej a krátce na něm osmahneme na tenké plátečky nakrájený česnek. Osolíme.

Přidáme špenát a chvilku dusíme, než změkne a zmenší objem. Opepříme, přemístíme do cedníku, aby odkapala puštěná voda a necháme vychladnout.

Párek nakrájíme na tenká půlkolečka.

Těsto rozpůlíme. Každou část rozválíme na čtverec a odkrojíme rohy aby vznikl osmiúhelník.

Jednu placku položíme na plech s papírem na pečení.

Trošku párku dáme doprostřed, zbytek rozmístíme do kruhu.

Na párek urovnáme špenát a ten posypeme kostičkami sýra.

Všechno překryjeme druhou plackou těsta. Doprostřed postavíme skleničku nebo hrnek dnem vzůru, aby se uprostřed vyznačilo kolečko. Okraje pevně stlačíme prsty nebo pomoučenou vidličkou.

Ostrým nožem uděláme 16 zářezů od středového kruhu směrem ke kraji.

Každý takto vzniklý dílek opatrně podebereme nožem a otočíme o 90° nastojato. Kulatý střed propícháme vidličkou.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 220°C a pečeme dozlatova, asi půl hodiny.

Špenátová květina
Špenátová květina
Špenátová květina
Špenátová květina
Špenátová květina
Špenátová květina
Špenátová květina
Špenátová květina
Špenátová květina
Špenátová květina
Špenátová květina
Špenátová květina

podle www.http://2smaki.pl/

Přidáno: 2.4.2015