Jednoduchý čerstvý sýr

Ingredience

1 litr čerstvého mléka, 1 lžička soli, 7 kapek syřidla

Postup

Mléko zahřejeme na 70°C a pak ochladíme na 32°C.

Vmícháme lžičku soli a pak syřidlo, rozmíchané ve lžíci teplé nebo vlažné vody. Necháme v klidu stát, dokud se nevytvoří pevná sýřenina (hmota konzistencí podobná pudinku či hustému rosolu).

Sýřeninu nožem nakrájíme na čtverce, můžeme prokrájet i zešikma. Necháme chvíli postát a pak obsah hrnce přelijeme do cedníku vyloženého sýrařskou plachetkou nebo čistým vyžehleným plátnem. Počkáme až vykape větší část syrovátky.

Kdo chce, v tuto chvíli může do sýřeniny zamíchat "příchuť" - posekané bylinky, nadrobno nakrájenou sterilovanou papriku, nahrubo namletý pepř či jiné koření apod.

Ochucenou nebo neochucenou sýřeninou naplníme formičky na sýr a postavíme je do cedníku nebo na mřížku, aby z nich mohla syrovátka volně odkapávat.

Až je syrovátka vykapaná, sýr z formiček vyklopíme a hned můžeme konzumovat, nebo uložíme do plastové krabičky do ledničky.

Jednoduchý čerstvý sýr
Jednoduchý čerstvý sýr
Jednoduchý čerstvý sýr
Jednoduchý čerstvý sýr
Jednoduchý čerstvý sýr
Jednoduchý čerstvý sýr
Jednoduchý čerstvý sýr
Jednoduchý čerstvý sýr
Jednoduchý čerstvý sýr
Jednoduchý čerstvý sýr
Jednoduchý čerstvý sýr
Jednoduchý čerstvý sýr

Za zasvěcení do tajů výroby sýra děkuji farmářce Marcelce z Rampachu.

Přidáno: 1.9.2015