Jednoduchý čerstvý sýr
Ingredience
1 litr čerstvého mléka, 1 lžička soli, 7 kapek syřidla
Postup
Mléko zahřejeme na 70°C a pak ochladíme na 32°C.
Vmícháme lžičku soli a pak syřidlo, rozmíchané ve lžíci teplé nebo vlažné vody. Necháme v klidu stát, dokud se nevytvoří pevná sýřenina (hmota konzistencí podobná pudinku či hustému rosolu).
Sýřeninu nožem nakrájíme na čtverce, můžeme prokrájet i zešikma. Necháme chvíli postát a pak obsah hrnce přelijeme do cedníku vyloženého sýrařskou plachetkou nebo čistým vyžehleným plátnem. Počkáme až vykape větší část syrovátky.
Kdo chce, v tuto chvíli může do sýřeniny zamíchat "příchuť" - posekané bylinky, nadrobno nakrájenou sterilovanou papriku, nahrubo namletý pepř či jiné koření apod.
Ochucenou nebo neochucenou sýřeninou naplníme formičky na sýr a postavíme je do cedníku nebo na mřížku, aby z nich mohla syrovátka volně odkapávat.
Až je syrovátka vykapaná, sýr z formiček vyklopíme a hned můžeme konzumovat, nebo uložíme do plastové krabičky do ledničky.
Za zasvěcení do tajů výroby sýra děkuji farmářce Marcelce z Rampachu.
Přidáno: 1.9.2015