Lisovaný sýr dohřívaný

Ingredience

4 litry čerstvého mléka (z kravína, nebo z obchodu čerstvé plnotučné Bio mléko), termofilní kultura delta, 2 ml chloridu vápenatého, 60 kapek syřidla

nálev: 0,5 l vody, 80 g mořské soli

na obalení: koření podle chuti (pikantní sýr, bylinkové máslo, nasi goreng, barbecue)

Postup

Mléko nalijeme do hrnce a zahřejeme na 37°C. Na hladinu nasypeme špetičku kultury, chvilku počkáme a pak zamícháme do mléka. Pod pokličkou necháme hodinu zrát.

Pak vmícháme chlorid rozmíchaný ve lžičce studené vody, minutu počkáme a vmícháme syřidlo, opět smíchané s trochou vody. Zamícháme a necháme přikryté sýřit 35 minut.

Vznikne sýřenina konzistence pudinku. Tu rozkrájíme velkým nožem na čtverce 3x3 cm a necháme 10-15 minut stát (pustí syrovátku).

Pak sýřeninu dokrájíme na menší kousky (přibližně velikosti lískového ořechu), postavíme na plotýnku zapnutou na nejnižší stupeň a pomalinku za občasného pozvolného promíchání zahřejeme na 40°C.

Odstavíme a necháme chvíli stát. Sýřenina se usadí dole a na povrch vystoupne syrovátka.

Větší část syrovátky z hrnce odebereme. Sýřeninou plníme formičky, pořádně ji tam napěchujeme. Formičky postavíme do plastové krabičky (nebo jiné vhodné nádoby) a necháme z nich volně odtékat syrovátku (formičky v ní budou stát).

Naskládáme je po dvou na sebe a necháme sýr lisovat vlastní vahou. Občas sýr ve formičce převrátíme a formičky prohodíme (horní dáme dolů a naopak).

Po 2-3 hodinách položíme na formičky prkénko a zatížíme 2 kg (mouky, cukru, ...). Necháme lisovat celkem asi 24 hodin, každých pár hodin sýr ve formičkách převrátíme a formičky vyměníme (horní za dolní a naopak).

Ve studené vodě rozpustíme sůl. Hotový sýr vyjmeme z formiček a vložíme do solné lázně. Solíme 1 hodinu.

Nasolený sýr uložíme na síťku a necháme na vzduchu oschnout.

Pak ho můžeme obalit v koření, nebo nechat jen tak, a zabalíme do alobalu. Skladujeme v ledničce.

Lisovaný sýr dohřívaný
Lisovaný sýr dohřívaný
Lisovaný sýr dohřívaný
Lisovaný sýr dohřívaný
Lisovaný sýr dohřívaný
Lisovaný sýr dohřívaný
Lisovaný sýr dohřívaný
Lisovaný sýr dohřívaný
Lisovaný sýr dohřívaný
Lisovaný sýr dohřívaný

Za návod a dobré rady jak na to děkuji Matulce.

Přidáno: 6.10.2015