Lasagne zapečené s masem a bešamelem

Ingredience

asi 12 lasagní, 500 g mletého masa, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 1 plechovka krájených rajčat, sůl, mletý pepř, tymián, oregano, olej, 50 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 600 - 700 ml mléka, 200 g tvrdého sýra, muškátový oříšek

Postup

Na oleji krátce osmažíme pokrájenou cibuli společně s rozmačkaným česnekem. Přidáme maso a za stálého míchání necháme zhnědnout. Pak osolíme, okořeníme, přidáme rajčata i s nálevem, promícháme a chvíli dusíme. Pak připravíme bešamel: necháme rozpustit máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme mlékem, dobře rozmícháme a uvaříme řídkou kaši. Nasypeme do ní asi 2/3 strouhaného sýra a za stálého míchání necháme rozpustit. Osolíme a okořeníme mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Pak vrstvíme střídavě do pekáče: tenká vrstva bešamelu, lasagne, masová směs, bešamel, lasagne, masová směs,... Poslední vrstvu bešamelu posypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Pekáč přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 180°C. Po půl hodině odkryjeme dopečeme do mírného zezlátnutí povrchu (5 - 10 minut).

Lasagne zapečené s masem a bešamelem
Lasagne zapečené s masem a bešamelem
Lasagne zapečené s masem a bešamelem
Lasagne zapečené s masem a bešamelem
Lasagne zapečené s masem a bešamelem

Přidáno: 27.4.2008