Lilková směs na topinky

Ingredience

1 velký lilek (nebo 1 a půl malého), 2 červené cibule, 4 větší masitá rajčata, 140 g hustého rajčatového protlaku, 2 lžíce omáčky tamari san (přírodně fermentovaná sojová omáčka), sůl, mletý pepř, chilli paprička, 2 stroužky česneku, trochu olivového oleje, čerstvá bazalka

Postup

Lilek nakrájíme na plátky, každý plátek z obou stran osolíme a v míse necháme vypotit 30-60 minut.

Rajčata uprostřed nařízneme do kříže a zalejeme vařící vodou. Po dvou minutách vodu slejeme a rajčata zalejeme vodou co nejstudenější. Tím se uvolní slupka a rajčata půjdou dobře oloupat.

Oloupaná rajčata nakrájíme na čtvrtky, odstraníme z nich vnitřní vodnatou část se semínky a zbytek pokrájíme na drobné kousky.

Až lilek pustí vodu, důkladně ho omyjeme, osušíme a pokrájíme na co nejdrobněší kostičky.

Cibuli oloupeme a rovněž nakrájíme nadrobno.

V kastrolu nebo pánvi zahřejeme olej a pomalinku na nízkém plameni usmažíme cibuli (čím déle to bude trvat, tím bude výsledný pokrm chutnější).

K usmažené cibuli přidáme rajčata, lilek a promícháme. Směs osolíme, opepříme a přidáme kousek rozdrcené chilli papričky, množství podle chuti strávníků. Za občasného míchání podusíme směs do změknutí lilku a rajčat.

Asi po pěti minutách dušení přidáme protlak, omáčku tamari san, promícháme a dodusíme dalších asi 5 minut.

Podušenou směs odstavíme z plotny, doladíme podle chuti pepřem, rozmačkaným česnekem a necháme vychladnout.

Podáváme s opečenými plátky celozrnného toustového chleba a čerstvými lístky bazalky.

Přidáno: 1.6.2018