Vyšívané perníčky
Ingredience
250 g krystalového cukru, 50 g kakaa, 250 g másla, 250 g medu, 2 vejce, 3 hřebíčky, 0,5 lžičky mleté skořice, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 prášek do perníku, špetka soli, 600-700 g hladké mouky
1 vejce na potření
Postup
V menším hrnci smícháme cukr s kakaovým práškem. Přidáme med, máslo a ve vodní lázni necháme rozpustit.
Do vychladlé rozpuštěné hmoty vmícháme najemno utlučené hřebíčky, skořici, celá vejce a dobře rozmícháme.
Do mísy prosijeme 600 g mouky s oběma prášky. Přilijeme tekutou směs a vařečkou dobře promícháme.
Těsto vyklopíme na pomoučený vál a rukama dobře vypracujeme, podle potřeby přidáváme další mouku.
Těsto zabalíme do fólie a necháme půl hodiny v chladu odpočinou.
Na pomoučeném vále těsto po částech rozválíme a vykrajujeme libovolné tvary.
Pečeme při 190°C 8-10 minut. Chceme-li perníčky lesklé, hned po vytažení z trouby je potřeme rozšlehaným vajíčkem. Budeme-li zdobit polevou nebo namáčet v čokoládě, není to potřeba.
Vychladlé perníčky libovolně ozdobíme.
Přidáno: 11.11.2012