Kynutý knedlík kváskový

Ingredience

1 lžíce kvásku, 150 g celozrnné pšeničné mouky, 150 g vody

po 10-12 hodinách: 80 g vody, 1 vejce, 2 lžičky soli, 300 g hrubé mouky

Postup

Kvásek, vodu a celozrnnou mouku dobře promícháme, přikryjeme a necháme přes noc kvasit.

Ráno přidáme všechno ostatní a důkladně vypracujeme měkké tvárné těsto, podle potřeby můžeme na vále podsypat další moukou.

Těsto rozdělíme na 3 stejné části a z každé vytvarujeme knedlík.

Položíme je na pomoučenou plochu, přikryjeme utěrkou a necháme 3-4 hodiny kynout.

Nakynuté knedlíky vaříme v páře asi 20 minut. Ihned po uvaření každý propíchneme párkrát špejlí (aby vyšla pára a knedlík se nesrazil) a vyndáme z hrnce.

Také byste si rádi upekli či uvařili vlastní kváskové pečivo a nevíte jak na to? V tom případě vám doporučuji kváskový kurz Jany Berkové v Olomouci. Za dvě hodiny se naučíte všechno, co je k tomu potřeba, a ještě si s sebou odnesete kvásek a zajímavé recepty.

Přidáno: 17.1.2016