Balkánská vepřová pečínka

Ingredience

1 kg vepřové kýty nebo plecka, 8 - 10 stroužků česneku, sůl, pepř, po troše sušeného tymiánu a rozmarýnu, 8 lžic oleje, 1 kg malých brambor, 200 ml bílého vína, 6 lžic rajčatového protlaku nebo kečupu, zelená petrželka

Postup

Oloupané stroužky česneku podélně rozřízneme na poloviny nebo třetiny a obalíme je ve směsi soli a pepře. Omyté maso osušíme, ostrým nožem do něj několikrát píchneme a do vzniklých otvorů vtlačíme kousky česneku. Maso ze všech stran potřeme olejem, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a rozmarýnem, vložíme do pekáčku vytřeného olejem, přikryjeme a necháme do druhého dne uležet v chladu. Vložíme do trouby vyhřáté na 220°C a pečeme. Po 30 minutách maso otočíme a přidáme k němu do pekáče oloupané brambory. Osolíme je a přelijeme protlakem nebo kečupem, který jsme rozmíchali se 4 lžícemi vína. Podlijeme zbylým vínem, přikryjeme a upečeme doměkka (asi hodinu). Měkké maso nakrájíme na tenké plátky a podáváme s bramborami, které na talíři posypeme zelenou petrželkou. Podáváme se zeleninovým salátem.

Balkánská vepřová pečínka
Balkánská vepřová pečínka

Přidáno: 8.9.2007