Chlupačky

Ingredience

650 g vepřového plecka, 2 lžíce sádla, 1 velká cibule, sůl, mletý pepř, kmín, 650 g brambor, 1 vejce, cca 150 g polohrubé mouky

Postup

Maso nakrájíme na kostky, cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.

Na sádle zpěníme cibuli, přidáme maso, opepříme, okmínujeme a za častého míchání opečeme dozlatova.

Osolíme, podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme do změknutí.

Až je maso měkké, sundáme pokličku a zbylou vodu necháme vyvařit. Můžeme ještě přidat trochu sádla.

Mezitím oloupeme brambory a nastrouháme je na hrubém struhadle. Osolíme, vmícháme vejce a tolik mouky, aby vzniklo těsto, ze kterého půjdou tvarovat noky.

V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Z těsta vytvoříme pomocí dvou mokrých lžic jeden nok a vhodíme do vařící vody. Až vyplave, necháme ještě chvíli povařit a pak vyjmeme. Pokud se rozpadá, přidáme do těsta ještě další mouku. Je-li vpořádku, tvoříme z těsta další noky a vhazujeme do vody. Po vyplavání vaříme ještě 5-7 minut, pak je vyjmeme děrovanou naběračkou nebo cedníkem.

Okapané noky přisypeme do kastrolu s masem a promícháme, aby se všechny pořádně obalily výpekem.

Podáváme s okurkovým salátem.

Chlupačky
Chlupačky
Chlupačky
Chlupačky

podle magazínu Albert v kuchyni

Přidáno: 21.3.2015