Pomalu pečené koleno

Ingredience

1 větší vepřové koleno (nebo dvě menší), sůl, po 10 kuličkách nového koření a celého pepře, 3 bobkové listy, mletý pepř, 1 palička česneku, 2-3 velké cibule, sádlo na vymazání pekáče

Postup

Do hrnce dáme vodu, osolíme a přidáme kuličky koření a bobkový list. Přivedeme k varu a vložíme omyté koleno. Pomalu vaříme asi hodinu.

Uvařené koleno vyjmeme a necháme vychladnout.

Česnek oloupeme a prolisujeme. Studené koleno osolíme, opepříme a namasírujeme ze všech stran česnekem.

Do pekáče vymazaného sádlem rozprostřeme na klínky nakrájenou cibuli a na ni uložíme načesnekované koleno. Přikryjeme poklopem (nebo alobalem) a necháme přes noc v chladu.

Druhý den koleno podlijeme troškou vývaru z předešlého dne a pomalu při 160°C pečeme 2-3 hodiny. Během pečení koleno občas otočíme, podle potřeby podléváme vývarem a přeléváme vypečenou šťávou.

Upečené koleno necháme částečně vychladnout. Pak je vykostíme a podáváme s chlebem a strouhaným křenem.

Přidáno: 28.2.2017