Rillettes (rijet)

Ingredience

1,5 kg syrového vepřového sádla, 2 kg vepřového masa (plecko, krkovička, kotleta, ... namíchat), 750 ml vody, 30 g hrubozrnné soli, 6 g mletého pepře

Postup

Sádlo nakrájíme na kostky 3x3 cm, maso na kousky o něco větší.

Do hrnce (nejlépe litinového, pokud nemáme, tak rozhodně hrnec se silným dnem) dáme sádlo a na nejnižším stupni pomalinku za častého míchání necháme rozpustit (trvá to cca 2 hodiny, i déle).

Až je většina sádla tekutá, má zlatavou barvu a plavou v něm světle zlaté kousky, začneme postupně přidávat maso.

Přidáme část, až se zatáhne a zbělá přidáme další, ... až je všechno maso v hrnci.

Přilijeme vodu, přivedeme k varu a na středním stupni necháme hodinu bublat za občasného promíchání.

Po hodině přikryjeme pokličkou, ztlumíme na minimum a necháme lehce probublávat 3 hodiny, občas promícháme.

Po těchto třech hodinách pokličku odebereme, vmícháme sůl a znovu necháme bublat 3 hodiny.

Během vaření občas promícháme. Ke konci přidáme pepř.

Vypneme zdroj tepla a necháme hodinu odpočívat. Maso se usadí dole a nad ním vznikne vrstva tekutého sádla.

Po uplynutí hodiny sádlo, které je nad masem, naběračkou odebereme do jiné nádoby.

Zbylý obsah hrnce pak několik minut důkladně vařečkou promícháváme, pokud narazíme na větší kousek masa, můžeme ho vařečkou rozmáčknout.

Vzniklou hmotu pak rozdělíme do nádobek (použila jsem aluminiové misky, protože jsou dobře skladné, ale můžeme použít jakékoliv jiné nádobky s víčkem).

Maso v nádobkách pak zalijeme vrstvou odebraného sádla a necháme přes noc vychladnout.

Pokud nám nějaké sádlo zbude, používáme je při vaření jako každé jiné sádlo.

Ráno zavíčkujeme a skladujeme v ledničce, co nesníme během týdne, uložíme do mrazáku.

Rillettes se maže na pečivo, výborné je na čerstvém chlebu s kyselou okurkou nebo s nakrájenou cibulí.

zdroj: olivovakucharka.webgarden.cz

Přidáno: 9.10.2016