Vepřová kýta v rajské omáčce

Ingredience

500-600 g vepřové kýty, 1 cibule, 1 plechovka rajského protlaku (150 g), 4-5 lžic oleje, sůl, snítka čerstvého rozmarýnu, 0,5 lžičky skořice, 2 lžičky cukru, 3-4 lžíce hladké mouky, 5 lžic smetany

Postup

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a osolíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

V hlubší pánvi nebo kastrolu zahřejeme olej a prudce na něm opečeme maso z obou stran. Pak ho vyndáme a do výpeku nasypeme cibuli. Za stálého míchání ji osmažíme do zesklovatění. Vrátíme k ní maso, podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme doměkka.

V hrnku vody rozkvedláme mouku.

Měkké maso vyjmeme z kastolu a udržujeme v teple. Do kastrolu kde se dusilo maso nalijeme přes cedník vodu s moukou a dobře rozmícháme. Podle potřeby rozředíme další vodou. Přidáme rozmarýn a 15 minut povaříme.

Pak omáčku přecedíme. Do přecezené omáčky rozmícháme rajský protlak, přidáme skořici, cukr a podle chuti dosolíme. Přivedeme k varu a povaříme asi 5 minut. Nakonec omáčku zjemníme smetanou a vložíme do ní maso, by se prohřálo.

Podáváme s knedlíkem.

Vepřová kýta v rajské omáčce
Vepřová kýta v rajské omáčce

Přidáno: 28.4.2013