Vepřové na smetaně

Ingredience

600 g vepřového masa (kýta nebo plecko), 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 1 cibule, 4 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, špetka tymiánu, mletý pepř, sůl, 250 ml smetany na vaření, 1-2 lžíce hladké mouky, 1 lžička cukru, 2 lžíce octa, olej nebo sádlo, zelená petrželka

Postup

Cibuli nakrájíme na kousky, očištěnou zeleninu také, jednu mrkev necháme celou.
Na rozpáleném tuku opečeme ze všech stran omyté, osušené, osolené a opepřené maso (nejlépe v tlakovém hrnci).
Pak do hrnce přidáme všechnu zeleninu, nové koření, tymián a bobkový list. Podlijeme trochou horké vody nebo vývaru, uzavřeme a dusíme doměkka. Měkké maso, celou mrkev a bobkové listy vytáhneme z hrnce. Ostatní rozmixujeme a přecedíme do kastrolu. Znovu povaříme, podle potřeby přilijeme vodu nebo vývar. Ve smetaně rozkvedláme mouku (podle množství a požadované hustoty omáčky) a přes cedník nalijeme do kastrolu. Osladíme, okyselíme a chvíli povaříme. Dochutíme solí, a octem.
Nakonec do omáčky vmícháme na kousky posekanou mrkev a nadrobno pokrájenou petrželku a vložíme na plátky pokrájené maso.
Podáváme s knedlíkem.

Vepřové na smetaně
Vepřové na smetaně

Přidáno: 5.8.2009