Vepřové výpečky

Ingredience

600-750 g vepřové plece, 3-4 stroužky česneku, 1 velká cibule, 8-10 kuliček nového koření, špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžíce oleje, čerstvě mletý pepř, 1 lžička soli

Postup

Omyté a osušené maso zbavíme tuku a viditelných blan a pokrájíme na kostky cca 3-4 cm.

Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, česnek na tenké plátky. Nové koření rozdrtíme najemno.

Maso promícháme se všemi ostatními surovinami a rozprostřeme do pekáčku.

Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Jakmile začne maso na povrchu zlátnout (asi po 30 minutách), promícháme ho a promíchání opakujeme každých 10 minut, dokud maso není zcela měkké (trvá to dalších asi 60 minut). Pečeme bez pokličky. Zpočátku maso s cibulí pustí šťávu. Až se šťáva vypeče a hrozí připálení, podléváme maso horkou vodou, ale jen trošku, v pekáči by mělo být jen malinko šťávy na dně.

Podáváme ideálně se zelím a bramborovým knedlíkem, v časové tísni dobře poslouží i šťouchané brambory.

Vepřové výpečky
Vepřové výpečky
Vepřové výpečky
Vepřové výpečky

Přidáno: 10.2.2013