Zázvorová vepřová pečeně

Ingredience

1 - 1,5 kg vepřové pečeně bez kosti, 1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžíce mletého kmínu, sůl, 1/4 l světlého piva, 2 lžíce oleje, kousek sádla, 4 - 5 cibulí, 4 bobkové listy

Postup

Maso omyjeme a osušíme. Ze všech stran posypeme zázvorem a kmínem a koření do masa prsty vetřeme. Ze všech stran zlehka osolíme. Uložíme do vhodné nádoby, nejlépe skleněné nebo porcelánové. Pivo s olejem rozšleháme vidličkou a zalijeme jím maso v nádobě. Přikryjeme pokličkou nebo alobalem či fólií a dáme do ledničky uležet na 12 - 24 hodin. Během marinování maso jednou převrátíme. Na pánvi rozpálíme sádlo (nebo olej) a maso ze všech stran prudce opečeme dozlatova. Vložíme do pekáčku, přelijeme výpekem z pánvičky a trochu podlijeme částí pivní marinády (pozor, prská). Maso obložíme na čtvrtky rozkrájenými oloupanými cibulemi, přidáme bobkové listy, přiklopíme a pomalu upečeme doměkka. Během pečení přeléváme maso výpekem, podle potřeby podléváme zbylou marinádou. Podáváme s vařenými či šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší obložené čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.

Zázvorová vepřová pečeně
Zázvorová vepřová pečeně

Přidáno: 14.10.2007