Baklava

Ingredience

400-500 g těsta filo, 220 g másla, 500 g vlašských ořechů (nebo mix s jinými, použila jsem vlašské a pistácie), 9 lžic krystalového cukru, 1 lžíce mleté skořice
sirup: 225 ml vody, 250 g krystalového cukru, šťáva z 1 pomeranče, jeden kousek celé skořice

Postup

Nejdříve uvaříme sirup. Do vody dáme cukr, pomerančovou šťávu, skořici a přivedeme k varu. Necháme pomalu povařit 10 minut.

Ořechy nahrubo rozdrtíme a promícháme s cukrem a skořicí.

Na vál položíme jeden list těsta. Potřeme rozpuštěným máslem a přiložíme další list. Takto na sebe naskládáme třetinu plátů těsta a vyložíme jimi plech vymazaný máslem.

Na těsto nasypeme polovinu ořechové směsi a pokapeme máslem.

Druhou třetinu těstových listů opět promažeme máslem a naskládáme na sebe. Uložíme na ořechy, posypeme druhou polovinou ořechů, pokapeme máslem a přikryjeme zbytkem těsta promazaných máslem. Přečnívající okraje zasuneme mezi těsto a okraj plechu.

Povrch potřeme zbytkem másla a ostrým nožem horní část rozkrájíme na porce.

Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dozlatova. Po vytažení z trouby polijeme uvařeným sirupem a necháme vsáknout.

Baklava
Baklava
Baklava
Baklava
Baklava
Baklava
Baklava

Přidáno: 23.11.2013