Jarmilčiny kremrole

Ingredience

nudlové těsto: 200 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžíce octa, 7 lžic teplé vody ( 1 lžíce = 15 ml), 2 žloutky
tukové těsto: 100 g hladké mouky, 280 g másla (poctivé, žádné rostlinné)
dále: sníh, 1 žloutek na potření, moučkový cukr na posypání

Postup

Tukové těsto: Do mísy prosijeme mouku. Máslo v ní obalíme a na hrubém struhadle ho do mouky nastrouháme, občas ho namáčime do mouky, líp se drží. Máslo bereme studené rovnou z ledničky, pracujeme rychle. Stěrkou nebo vařečkou vtíráme máslo do mouky. Vzniklou hmotu přemístíme do mikrotenového sáčku, přes mikroten zformujeme do tvaru kvádru, udusáme, srovnáme přejetím válečkem a dáme ztuhnout do ledničky.
Nudlové těsto: Mouku prosijeme do mísy. Osolíme, přidáme žloutky, ocet a vodu. Vařečkou promícháme, vyklopíme na vál a rukama zpracujeme hladké vláčné těsto. Podle potřeby podsypáváme moukou, případně si omoučíme ruce. Pozor, nepřehánět to zbytečně, těsto nesmí být tuhé. Zpracováváme 10-15 minut, dokud to v těstě nezačne lupat. Těsto lehce pomoučíme a dáme do mikrotenového sáčku odpočinout asi na půl hodiny (ne do ledničky).
Odpočinuté nudlové těsto rozválíme na obdélník, nepatrně větší než je dvojnásobek plochy tukového těsta (fotku berte s rezervou, rozválela jsem ho moc). Na jednu polovinu položíme ztuhlé tukové těsto, druhou polovinou překlopíme a stisknutím spojíme okraje nudlového těsta.
Toto celé rozválíme na dlouhý obdélník, otočíme ("vzhůru nohama") a složíme na třetiny (viz foto). Znovu rozválíme na stejný dlouhý obdélník (válečkem pohybujeme ve směru složených hran) a opět poskládáme na třetiny. Tím máme těsto spojené. Dáme ho do mikrotenového sáčku a odložíme ho do chladu na nejméně půl hodiny.
Celý postup (rozválení na dlouhý obdélník, složení na třetiny, znovu rozválení na dlouhý obdélník a opětovné složení na třetiny) zopakujeme ještě třikrát, vždycky nejdříve za půl hodiny, klidně za delší dobu. Po posledním rozvalování a skládání by mělo těsto odpočívat několik hodin, třeba i přes noc. Do ledničky těsto dáváme pevně zabalené v mikrotenovém sáčku.
Vždy než dáme těsto do sáčku ho lehce pomoučíme. Veškeré moučení těsta i válu je nejlepší pomocí malého smetáčku nebo štětce, aby mouky na těstě neulpělo zbytečně moc.
Takto připravené a odpočinuté těsto rozkrojíme na třetiny. Dvě z nich dáme do mikrotenových sáčků do ledničky. Poslední třetinu na vále rozválíme na tenko, cca 2 mm. Rádýlkem zarováme okraje a těsto rozkrájíme na cca 10 proužků. Každý proužek namotáme na kovovou trubičku. Když konec proužku potřeme vodou, pěkně se přilepí a při pečení se trubička nebude rozmotávat. Namotané trubičky dáme do ledničky, vytáhneme další třetinu těsta a pokračujeme stejně dál, totéž provedeme i s poslední třetinou. Celkem bude cca 30 trubiček, skladujeme je na jednom plechu v ledničce.
Troubu zapneme předem na 250°C a necháme cca hodinu rozehřívat. Na mokrý plech naskládáme 15 trubiček (3 řady po 5), spojem dolů, trochu je přitlačíme k plechu. 1 žloutek rozšleháme se 2 lžičkami vody a touto směsí lehce trubičky potřeme, ne po celé ploše, jen "sem tam". Na plech přidáme lžíci vody a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 5-6 minut, pak na cca minutu ztlumíme na 200-210°C a vytáhneme z trouby. Rychle ji zavřem a až se znovu zahřeje na 250°C, vložíme druhý plech trubiček, který jsme si mezitím nachystali. Upečené trubičky necháme chvíli zchládnout a pak opatrně vytáhneme kovové trubičky zevnitř. Po vychladnutí je naplníme sněhem a pocukrujeme.

Jarmilčiny kremrole
Jarmilčiny kremrole
Jarmilčiny kremrole
Jarmilčiny kremrole
Jarmilčiny kremrole
Jarmilčiny kremrole
Jarmilčiny kremrole
Jarmilčiny kremrole
Jarmilčiny kremrole
Jarmilčiny kremrole
Jarmilčiny kremrole

zdroj: kremrolková královna Jarmila Moravcová

Přidáno: 15.7.2008