Kostky s jahodovou pěnou

Ingredience

těsto: 4 vejce, 160 g krystalového cukru, 4 lžíce vody, 160 g hladké mouky
pěna: 500 ml smetany ke šlehání, 1 sáček vanilkového cukru, moučkový cukr podle chuti, 1 želatinový ztužovač za studena, hrnek jahod
na dokončení: 200 ml smetany ke šlehání, pár jahod

Postup

Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Vešleháme žloutky, vodu a nakonec vmícháme prosátou mouku.

Těsto rozetřeme na hlubší plech vyložený papírem na pečení a upečeme (200°C, cca 10 minut). Necháme vychladnout.

Jahody rozmixujeme.

Smetanu s vanilkovým cukrem ušleháme dotuha. Ve větší míse rozmícháme ztužovač se 100 ml vody a do tohoto základu postupně vmícháme šlehačku. Přidáme rozmixované jahody, podle potřeby dosladíme moučkovým cukrem a krátce elektrickým šlehačem prošleháme.

Tuto hmotu nalijeme na vychladlý upečený piškot na plechu. Vložíme do ledničky a necháme několik hodin ztuhnout.

Ztuhlý moučník nakrájíme na kostky. Ozdobíme šlehačkou a kouskem jahody.

Kostky s jahodovou pěnou
Kostky s jahodovou pěnou

Přidáno: 29.6.2013