Meďáky

Ingredience

Těsto: 15 dkg krystalového cukru, 5 dkg tuku(máslo nebo hera), 1 vejce, 4 lžíce mléka, 2 lžičky sody, 2 lžíce medu, 40 dkg hladké mouky
Krém: 1/2litru mléka, vanilkový cukr, 3 lžíce hrubé mouky, 20 dkg másla, 10 dkg cukru moučky
Na ozdobu: čokoládová poleva, ořechy nebo kokos

Postup

Těsto: Všechny suroviny kromě mouky smícháme v kastrolu a za stálého míchání vaříme, dokud hmota nezkaramelizuje (změní barvu na světle hnědou a zavoní karamelem). Do této hmoty po vychladnutí zapracujeme mouku. Vznikne těsto konzistencí i vůní podobné perníkovému. Těsto rozdělíme na 6 stejných dílů a každý rozválíme na pás na délku plechu, široký asi 8 cm. Jde to snadno, s těstem se pracuje velmi dobře, trochu je třeba podsypat, aby se nelepilo na vál. Pásy pečeme po dvou na pečicím papíře asi 5 minut ve vyhřáté troubě (asi na 200).
Krém: Polovinu mléka uvařit s vanilkovým cukrem, ve druhé polovině rozmíchat hrubou mouku, nalít do horkého mléka a za stálého míchání uvařit kaši. Máslo vyšlehat s cukrem, postupně zašlehat vychladlou kaši. Tři upečené vychladlé pásy pokapat rumem (podle chuti,nemusí být), každý natřít třetinou krému a přiklopit druhým pásem. Horní pás polít čokoládovou polevou, možno posypat mletými ořechy nebo kokosem. Dát do ledničky. Po uležení (nejlépe další den)krájíme na libovolně široké řezy.

Meďáky

Přidáno: 26.12.2006