Oříškové laskonky

Ingredience

6 bílků, 300 g krystalového cukru, 300 g moučkového cukru, 100 g jemně mletých lískových oříšků

Postup

Do velkého hrnce dáme vodu a zahříváme. Do menšího hrnce dáme bílky s krystalovým cukrem. Až je voda horká (ne vařící!), vložíme do ní hrnec s bílky a ušleháme velmi hustý sníh. Voda ve velkém hrnci musí být pořád horká, ale nesmí vařit. Malý hrnec s ušlehaným sněhem vyndáme z lázně a vařečkou do sněhu vmícháme moučkový cukr a oříšky. Plech vyložíme papírem na pečení a na něj položíme šablonu na laskonky. Do každého otvoru dáme lžičku oříškového sněhu, rozetřeme a stěrkou uhladíme a setřeme přebytečný sníh. Opatrně šablonu odstraníme a položíme na další plech. Laskonky sušíme pomalu v troubě vyhřáté na 100°C asi 20 - 30 minut. Musí být tvrdé, ale nesmí zhnědnout. Hotové vychladlé laskonky plníme lískooříškovým krémem (nebo jiným oblíbeným).
Stejným způsobem můžeme připravit laskonky kokosové, místo oříšků přidáme hrst kokosu.

Oříškové laskonky
Oříškové laskonky
Oříškové laskonky
Oříškové laskonky
Oříškové laskonky
Oříškové laskonky
Oříškové laskonky

Přidáno: 24.1.2008