Piškotové řezy s mascarpone
Ingredience
těsto: 2 vejce, 80 g krystalového cukru, 2 lžíce oleje, 60 g hladké mouky, 20 g kakaa
krém: 600 ml smetany ke šlehání, 500 g mascarpone, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 lžíce moučkového cukru, 1 želatinový ztužovač + 100 ml vody
dále: rum, cukrářské piškoty, šťáva z ananasového kompotu
Postup
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Do sněhu zašleháme žloutky a olej. Zlehka vmícháme mouku smíchanou s kakaem.
Na plechu vyloženém papírem na pečení upečeme.
Do misky nalijeme smetanu, přidáme oba cukry, mascarpone a vyšleháme na hladký krém. Ztužovač rozmícháme podle návodu s vodou a po částech vmícháme krém.
Vychladlý upečený plát pokropíme rumem a potřeme tenkou vrstvou krému. Na něj naskládáme jeden vedle druhého piškoty namočené v ananasové šťávě. Na piškoty rozetřeme všechen zbylý krém a uhladíme, případně narýhujeme ozdobnou stěrkou.
Dáme do ledničky ztuhnout.
Před podáváním poprášíme povrch kakaem.
Přidáno: 22.2.2014