Punčový řez

Ingredience

5 vajec, 200 g cukru krupice, 220 g hladké mouky - to všechno třikrát
rozvar: 250 ml rumu, 250 g krystalového cukru, 250 g vody, šťáva z jednoho citronu, 1 lžička punčového aroma
dále: višňová marmeláda, červené barvivo
poleva: 500 g moučkového cukru, 1 lžíce oleje, 2 lžíce rumu, 4 lžíce horké vody, 4 lžíce citronové šťávy

Postup

Bílky s cukrem ušleháme na tuhý sníh, pak zašleháme žloutky a vařečkou vmícháme prosátou mouku. Rozetřeme na plech s papírem na pečení a upečeme (200°C, cca 10 minut).

Totéž uděláme ještě dvakrát. U třetího těsta do ušlehaných bílků přidáme trochu červené barvy.

Rum, vodu a cukr svaříme. Odstavíme, přidáme aroma a citronovou šťávu a necháme vychladnout.

Jeden žlutý plát položíme na plech a potřeme marmeládou. Přiložíme růžový plát a pomalu ho rovnoměrně polijeme rozvarem. Nespěcháme, dáváme pozor, aby se všechen vsáknul.

Druhý žlutý plát také potřeme marmeládou a přiložíme ho na růžový plát (marmeládou dolů).

Přikryjeme druhým plechem, celé otočíme vzhůru nohama a zatížíme.

Občas znovu převrátíme, aby se rozvar vsakoval do obou žlutých plátů rovnoměrně.

Přes noc uložíme do ledničky.

Moučkový cukr prosijeme, přidáme olej, rum, citronovou šťávu, vodu a umícháme hladkou polevu.

2 lžíce polevy odložíme do malé misky a obarvíme na červeno.

Bílou polevu rozetřeme na moučník a ihned do mokré naděláme červenou polevou proužky a špejlí projíždíme po povrchu kolmo k červeným čarám.

Až poleva ztuhne, můžeme nakrájet na kousky.

Punčový řez
Punčový řez
Punčový řez
Punčový řez
Punčový řez
Punčový řez
Punčový řez

Přidáno: 19.10.2012