Punčový řez
Ingredience
5 vajec, 200 g cukru krupice, 220 g hladké mouky - to všechno třikrát
rozvar: 250 ml rumu, 250 g krystalového cukru, 250 g vody, šťáva z jednoho citronu, 1 lžička punčového aroma
dále: višňová marmeláda, červené barvivo
poleva: 500 g moučkového cukru, 1 lžíce oleje, 2 lžíce rumu, 4 lžíce horké vody, 4 lžíce citronové šťávy
Postup
Bílky s cukrem ušleháme na tuhý sníh, pak zašleháme žloutky a vařečkou vmícháme prosátou mouku. Rozetřeme na plech s papírem na pečení a upečeme (200°C, cca 10 minut).
Totéž uděláme ještě dvakrát. U třetího těsta do ušlehaných bílků přidáme trochu červené barvy.
Rum, vodu a cukr svaříme. Odstavíme, přidáme aroma a citronovou šťávu a necháme vychladnout.
Jeden žlutý plát položíme na plech a potřeme marmeládou. Přiložíme růžový plát a pomalu ho rovnoměrně polijeme rozvarem. Nespěcháme, dáváme pozor, aby se všechen vsáknul.
Druhý žlutý plát také potřeme marmeládou a přiložíme ho na růžový plát (marmeládou dolů).
Přikryjeme druhým plechem, celé otočíme vzhůru nohama a zatížíme.
Občas znovu převrátíme, aby se rozvar vsakoval do obou žlutých plátů rovnoměrně.
Přes noc uložíme do ledničky.
Moučkový cukr prosijeme, přidáme olej, rum, citronovou šťávu, vodu a umícháme hladkou polevu.
2 lžíce polevy odložíme do malé misky a obarvíme na červeno.
Bílou polevu rozetřeme na moučník a ihned do mokré naděláme červenou polevou proužky a špejlí projíždíme po povrchu kolmo k červeným čarám.
Až poleva ztuhne, můžeme nakrájet na kousky.
Přidáno: 19.10.2012