Střecha

Ingredience

světlý piškot: 4 vejce, 140 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce oleje, 160 g polohrubé mouky
tmavý piškot: 4 vejce, 140 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce oleje, 2 lžíce kakaového prášku, polohrubé mouky tolik, aby s kakaem dohromady bylo 160 g
krém: 400 g másla, 3-4 lžíce moučkového cukru (podle chuti), 1 vanilkový cukr, 250 ml mléka, 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 30 g ztuženého tuku, 1 malá plechovka mandarinek, 1 plechovka jahod, rum

Postup

Bílky s oběma cukry ušleháme do tuha. Po jednom vešleháme žloutky a po lžících olej. Mouku lehce vmícháme vařečkou. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dorůžova (200°C asi 8 minut). Hnědý piškot vyrobíme stejně, prosáté kakao vmícháme do mouky.
Krém: z mléka a mouky uvaříme hustou kaši, vmícháme do ní vanilkový cukr a ztužený tuk. Necháme vychladnout. Máslo s cukrem ušleháme do pěny a po lžících vešleháme moučnou kaši. Krém rozdělíme na poloviny. Do jedné vmícháme pokrájené scezené mandarinky, do druhé jahody.
Oba piškotové pláty rozkrojíme podélně na poloviny. Jeden světlý pruh pokropíme šťávou z jahodového kompotu a potřeme polovinou jahodového krému. Přiložíme hnědý pruh, pokropíme šťávou z mandarinkového kompotu a potřeme polovinou mandarinkového krému. Přiložíme druhý světlý pruh, pokropíme a potřeme zbytkem jahodového krému. Nakonec nahoru položíme zbývající hnědý pruh piškotu. Přitlačíme a dáme pořádně ztuhnout do ledničky. Pro dospělé můžeme část kompotové šťávy nahradit rumem.
Ztuhlý moučník rozpůlíme po úhlopříčce (řez spojuje jednu horní hranu s protější dolní hranou). Vzniké části složíme do "střechy", slepíme je zbývajícím krémem. Znovu necháme ztuhnout a polijeme čokoládovou polevou.

Střecha
Střecha
Střecha
Střecha
Střecha
Střecha
Střecha
Střecha
Střecha
Střecha
Střecha
Střecha

zdroj: www.peceni.info

Přidáno: 26.6.2008