Větrníčky

Ingredience

těsto: 260 ml mléka, 100 g másla nebo hery, 160 g hladké mouky, špetka soli, 4 celá vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva
krém: 1/2 l mléka, 0,5 dcl rumu, 1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinku, 125g másla, 100 g moučkového přesátého cukru
karamelová šlehačka: 2 smetany ke šlehání po 250 ml, 200 g krystalového cukru

Postup

Do mléka dáme tuk se špetkou soli a zahřejeme k varu. Do vařícího mléka vsypeme mouku, odtáhneme z ohně, zamícháme a opět dáme za stálého míchání na plotnu, aby se mouka propařila. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá stěny nádoby. Necháme chvíli vychladnout, přendáme do mísy a do částečně prochladlého vmícháme jedno vejce po druhém a nakonec prášek do pečiva. Plechy vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou si do mouky "natiskáme" kolečka o průměru 4 - 5 cm. Těsto dáme do plátěného pytlíku s trubičkou a na předtištěná kolečka stříkáme větrníčky. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230°C, po deseti minutách ztlumíme na 180°C a ještě pečeme dalších 10 minut. Během prvních 10 minut troubu v žádném případě neotvírat. Hned po vytažení z trouby každý kousek rozkrojíme. Po vychladnutí nastříkáme do každého větrníku trochu krému a na něj vrstvu karamelové šlehačky. Povrch pocukrujeme nebo potřeme polevou.
Příprava krému: Z mléka, rumu a pudinkového prášku uvaříme pudink. Máslo s cukrem dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech vešleháme zchladlý (ale ne moc studený) pudink.
Karamelová šlehačka: Do rendlíku vylijeme jednu smetanu a zahřejeme, aby byla horká. Cukr dáme do většího hrnce a za stálého míchání zahříváme, až se rozpustí a zezlátne. Odstavíme z plotny a vlijeme horkou smetanu. Stále mícháme, dokud se cukr ve smetaně úplně nerozpustí. Pozor, při nalití smetany do cukru se prudce vyvalí hustý oblak velmi horké páry a celé to vzkypí (proto ten velký hrnec), je třeba rychle míchat. Během rozpouštění cukru ve smetaně vrátíme na chvíli na horkou plotnu, hmota by se měla aspoň minutu vařit. Pak necháme vychladnout a dáme do ledničky do druhého dne. Druhý den k této hmotě (přes noc dost zhoustne) přimícháme druhou smetanu a elektrickým šlehačem na nejvyšší obrátky ušleháme do hustého krému (trvá to asi pět minut).

Větrníčky
Větrníčky
Větrníčky
Větrníčky
Větrníčky
Větrníčky
Větrníčky

Přidáno: 23.2.2008