Jablečný závin s mrkví

Ingredience

těsto: 310 g hladké mouky, 250 g hery nebo másla, 1 vejce, 1 lžíce octa, špetka soli, voda

náplň: strouhanka, 6-8 jablek (podle velikosti), 2 mrkve, 2 sáčky vanilkového cukru, skořice

Postup

Nejdříve připravíme těsto. Do mouky nastrouháme tuk (studený z ledničky).

Do odměrky rozklepneme vejce, rozmícháme je vidličkou, přidáme ocet, sůl a studenou vodu do celkového množství 150 ml.

Tekutinu přilejeme k mouce s tukem a zpracujeme dohromady. Až se tekutina vsákne, vyklopíme obsah misky na vál a rukama rychle vypracujeme měkké těsto. Zbytečně dlouho nepropracováváme, čím rychleji, tím lépe (nevadí když v těstě zůstanou nerozpracované kousky tuku).

Těsto zabalíme a uložíme vychladit do ledničky.

Mrkev očistíme a nastrouháme, jablka oloupeme na nastrouháme nebo nakrájíme na plátky.

Polovinu těsta rozválíme na pomoučeném vále na obdélník.

Střední část těsta posypeme strouhankou, na ni naskládáme jablka a posypeme je skořicí. Jsou-li jablka kyselá, můžeme je posypat trochou moučkového cukru. Na jablka rozprostřeme nastrouhanou mrkev a posypeme ji vanilkovým cukrem.

Závin zabalíme a uložíme na plech s papírem na pečení.

Z druhé poloviny těsta připravíme stejným způsobem druhý závin.

Pečeme při 210°C asi 25 minut.

Přidáno: 18.8.2017