Sušené ovocné placky

Ingredience

libovolné zralé ovoce
na dochucení (nemusí být): citronová šťáva, sladidlo podle zvyklostí (med, javorový nebo jiný sirup, cukr, ...), koření

Postup

Ovoce rozmixujeme na kaši. Je-li příliš hustá, můžeme zředit vodou nebo ovocnou šťávou. Výsledné pyré by mělo být husté, polotekuté.

Placky mohou být jenom ze samotného ovoce, kdo chce, může pyré dochutit.

Talíře do sušičky potřeme tence olejem (stačí pár kapek a rozetřít je ubrouskem). Na ně nalijeme pyré a rovnoměrně rozetřeme.

Vložíme do sušičky a sušíme na středním stupni (50-55°C) po dobu 6-12 hodin (záleží na druhu ovoce a na síle placky). Usušená placka by neměla být na povrchu lepivá, případně jen malinko.

Hotové placky smotáme ještě teplé, necháme vychladnout a pokud je chceme skladovat, zabalíme do fólie a uložíme na chladné místo.

Příklady:

1. placka: 5 jablek, 1 banán, kousek červené řepy, med, citronová šťáva

2. placka (dvoubarevná): 5 jablek, 1 banán, med, citronová šťáva + zbytek pyré na 1. placku

3. placka: červené blumy (asi 8 ks), med, skořice (ty flíčky jsou nerozmixované kousky slupky)

Sušené ovocné placky
Sušené ovocné placky
Sušené ovocné placky
Sušené ovocné placky
Sušené ovocné placky
Sušené ovocné placky
Sušené ovocné placky
Sušené ovocné placky
Sušené ovocné placky

Přidáno: 13.8.2015