Zelný štrůdl

Ingredience

těsto: 500 g polohrubé mouky, 2 vejce, 8 lžic vody, sůl
náplň: 500 g kysaného zelí, 300 g klobásy (nebo uzeného masa), sůl, 1 velká nebo 2 malé cibule

Postup

Zelí osolíme a chvíli podusíme na troše vody. Slijeme vodu a zelí necháme okapat a vychladnout. Na vál dáme asi tři čtvrtiny mouky. Osolíme, vyhloubíme důlek a rozklepneme do něj vejce a přidáme vodu. Vidličkou opatrně promícháme a pak rukama vypracujeme tuhé těsto. Podle potřeby přidáváme další mouku, není nutné zapracovat všechnu. Těsto rozválíme na dlouhý obdélník. Rozložíme na něj zelí, posypeme pokrájenou cibulí a klobásou (uzeným). Ještě jsem to chtěla posypat zelenou petrželkou, ale zapomněla jsem. Srolujeme jako závin a rozkrájíme ho na jednotlivé porce - asi 5-7 cm široké kousky. Ty naskládáme do pekáče vymazaného tukem a podlijeme trochou vody (cca 200 ml). Přikryjeme a vložíme do vyhřáté trouby na 200°C. Po 15 minutách odkryjeme, každý kousek potřeme trochu olejem a dopečeme do zezlátnutí (asi 20 minut). Podáváme teplé.

Zelný štrůdl
Zelný štrůdl
Zelný štrůdl
Zelný štrůdl
Zelný štrůdl
Zelný štrůdl
Zelný štrůdl
Zelný štrůdl

Přidáno: 4.2.2009