Bábovka povidlovník

Ingredience

200 ml mléka, 125 ml oleje, 1 vejce, 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 1 lžíce cukru, 30 g čerstvého droždí
povidla, ořechy

Postup

Do vlažného mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme vejce, olej a vzešlý kvásek. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nakynout.
Bábovkovou formu vymažeme rozpuštěným tukem a vysypeme strouhanými ořechy. Na dno můžeme položit několik celých půlek.
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník. Potřeme ho olejem, povidly a posypeme rozlámanými ořechy. Svineme jako roládu a namotáme do formy. Necháme v ní ještě 15-20 minut kynout. Povrch potřeme bílkem, posypeme ořechy a bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Upečeme dozlatova (cca 45 minut).

Bábovka povidlovník
Bábovka povidlovník
Bábovka povidlovník
Bábovka povidlovník
Bábovka povidlovník
Bábovka povidlovník

zdroj: Anna Nepejchalová

Přidáno: 20.8.2009