Citronová bábovka
Ingredience
4 vejce, 220 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 100 ml oleje, 200 g hladké mouky 50 g solamylu, 1 prášek do pečiva, šťáva ze dvou citronů, jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
Postup
Oddělíme bílky a žloutky.
K bílkům přidáme vanilkový cukr, špetku soli a ušleháme sníh.
Ke žloutkům přidáme moučkový cukr, citronovou kůru a ušleháme světlou pěnu. Pomalým pramínkem do ní přiléváme a zašleháváme olej.
Do žloutkové pěny vmícháme citronovou šťávu a mouku smíchanou se solamylem a práškem do pečiva.
Nakonec do těsta zlehka vmícháme bílkový sníh.
Těsto nalejeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme při 180°C 35-40 minut.
Po upečení necháme bábovku 5 minut odpočinout ve formě. Potom ji vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.
Přidáno: 3.4.2020