Citronový chlebíček s medem
Ingredience
těsto: 180 g másla, 175 g cukru krupice, 3 vejce, 225 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce mléka, kůra z 1 citronu, 4 lžíce citronové šťávy
teplá poleva: 4 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce medu
studená poleva: 5 lžic moučkového cukru, trochu citronové šťávy
Postup
Změklé máslo s cukrem ušleháme do pěny. Postupně po jednom zašleháme celá vejce (musí mít pokojovou teplotu). Vařečkou zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, přimícháme citronovou šťávu, postrouhanou kůru a mléko.
Těsto urovnáme do vymazané a vysypané formy, vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme do zezlátnutí asi 50 minut, zkoušíme špejlí.
Těsně před dopečením rozmícháme citronovou šťávu s medem a zahřejeme (nevařit!).
Ihned po vytažení z trouby chlebíček hustě propícháme špejlí až na dno formy a pomalu polijeme medovou polevou. Necháme ve formě vychladnout (nejlépe do druhého dne).
Studený chlebíček vyjmeme z formy a ozdobíme citronovou polevou, na kterou smícháme prosátý cukr s trochou citronové šťávy.
podle časopisu Pečené dobroty, mírně pozměněno
Přidáno: 3.11.2012