Čokoládový chlebíček s čokoládou

Ingredience

těsto: 100 g másla, 125 g hořké čokolády, 3 vejce, 125 g krystalového cukru, 100 g mandlové mouky, 35 g polohrubé mouky, 0,5 lžičky prášku do pečiva, 0,25 lžičky sody, špetka soli

poleva: 100 g hořké čokolády, 80 g smetany na vaření

na ozdobu: ořechy

Postup

Máslo s rozlámanou čokoládou pomalu rozpustíme ve vodní lázni a vymícháme dohladka.

Formu na bílkový chlebíček vymažeme máslem, na dno přitiskneme papír na pečení.

K bílkům přidáme špetku soli, 3 lžíce cukru (z odváženého množství) a ušleháme sníh.

Žloutky se zbylým cukrem ušleháme do husté světlé pěny.

Do žloutkové pěny vmícháme stěrkou vychladlé máslo s čokoládou, potom obě mouky smíchané s práškem do pečiva a sodou a nakonec bílkový sníh.

Těsto nalejeme do formy, vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 40 minut (zkusíme špejlí).

Upečený chlebíček necháme ve formě 10-15 minut odpočinout. Potom ho vyklopíme, sloupneme papír a necháme vychladnout.

V kastrůlku přivedeme k varu smetanu. Odstavíme z plotýnky, nasypeme do ní rozlámanou čokoládu a necháme chvíli stát. Až čokoláda změkne, umícháme hladkou polevu.

Polevu nalejeme na chlebíček, rozetřeme ji po celé ploše a ozdobíme kousky ořechů.

Počkáme, až poleva zatuhne a pak krájíme na porce.

Přidáno: 18.4.2020