Čokověnec s pistáciemi
Ingredience
těsto: 120 g másla, 120 g hořké čokolády, 40 g moučkového cukru, 6 vajec, 140 g krystalového cukru, 130 g polohrubé mouky, 80 g posekaných mandlí
dále: čokoládová poleva, posekané nepražené pistácie
Postup
Máslo necháme rozpustit, rozlámeme do něj čokoládu a přisypeme moučkový cukr. Rozmícháme dohladka a necháme vychladnout.
Z bílků a krystalového cukru ušleháme pevný sníh.
K vychladlé čokoládové hmotě přidáme žloutky a elektrickým šlehačem ušleháme do husté pěny. Po částech střídavě vmícháme zlehka vařečkou bílkový sníh a mouku.
Nakonec vmícháme mandle.
Těsto rozetřeme do vymazané a hrubou moukou vysypané věncové formy (vnější průměr 25 cm) a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C, asi 35 minut, zkoušíme špejlí.
Upečený věnec necháme chvíli odpočinout ve formě, pak vyklopíme a necháme vychladnout.
Vychladlý polijeme čokoládovou polevou a posypeme sekanými pistáciemi.
Přidáno: 4.5.2013