Comtesa de noir aneb luxusní bábovka

Ingredience

250 g hladké mouky, 20 g kakaa, 15 g mleté skořice, 15 g prášku do pečiva, 150 g mandlových lupínků, 150 g kvalitní hořké čokolády, 150 g másla, 100 g moučkového cukru, 5 vajec, 100 ml kvalitního červeného vína, 100 g zakysané smetany, 100 g cukru krupice, špetka soli, kůra z jednoho pomeranče

Postup

Suroviny včas vyndáme z ledničky, všechny by měly mít stejnou pokojovou teplotu.

Mouku smícháme s kakaem, práškem do pečiva a skořicí. Sypkou směs přesejeme přes sítko.

Čokoládu najemno nastrouháme.

Máslo se žloutky a moučkovým cukrem ušleháme do pěny.

Za stálého šlehání do ní pomalu přilejeme víno, pak vmícháme zakysanou smetanu a pomerančovou kůru.

Nakonec do máslové pěny vmícháme čokoládu a mandlové lupínky.

Důkladně umyjeme šlehací metly a ušleháme sníh z bílků, špetky soli a cukru krupice.

Třetinu sněhu zlehka vmícháme do máslové hmoty, pak přidáme zbytek sněhu a opět zlehka vmícháme.

Do této směsi vmícháme polovinu sypké směsi, až je důkladně zapracovaná, tak přidáme druhou polovinu. Mouku je třeba vmíchat důkladně, ale zlehka, aby se nezničil našlehaný sníh.

Těsto nalejeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy, vložíme do trouby vyhřáté na 175°C, ihned ztlumíme na 170°C a pečeme asi 40 minut (zkoušíme špejlí).

Upečenou bábovku necháme chvíli odpočinout ve formě, pak opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.

zdroj: www.ceskatelevize.cz Peče celá země (Mirka Slavíková)

Přidáno: 7.3.2020