Dýňový koláč
Ingredience
600 g očištěné dýně (bez slupky), 2 vejce, 250 g přírodního cukru, 3 lžíce oleje, 340 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 1 citron, 1 hvězdička badyánu, 5 hřebíčků, 1 lžička skořice, 100 g rozinek, dýňová semena, kousek másla
Postup
Rozinky opereme a namočíme do čaje.
Dýni pokrájíme na menší kousky, nasypeme na plech vydatně potřený máslem, vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme doměkka 15 minut.
Mouku smícháme se solí, práškem do pečiva a kořením utlučeným na prášek.
Do mísy rozklepneme celá vejce, přidáme cukr, olej a ruční metličkou důkladně rozšleháme.
Upečenou dýni rozmixujeme na kaši.
Do vaječné pěny přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z citronu, rozmixovanou dýni, mouku a vymícháme hladké těsto.
Do těsta zamícháme scezené rozinky a nalijeme ho do vymazané a hrubou moukou vysypané formy (dortová, bábovková, chlebíčková ...).
Povrch těsta posypeme dýňovými semínky a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme asi hodinu, zkoušíme špejlí.
Vychladlý koláč lehce pocukrujeme.
Přidáno: 30.11.2012