Maková po babičce
Ingredience
těsto: 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 2 vrchovaté lžíce krystalového cukru, špetka soli, 1 žloutek, 6 lžic rozpuštěného másla, nastrouhaná půlka muškátového oříšku, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 30 g čerstvého droždí
náplň: 350 g mletého máku, 10-12 lžic moučkového cukru (podle chuti), 5 lžic rumu, 2 vrchovaté lžíce medu, 200 ml uvařené kávy
Postup
Do mírně teplého mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryté necháme na teplém místě vzejít. Do mísy nasypeme mouku a promícháme se solí, muškátovým oříškem a citronovou kůrou. Přidáme žloutek, máslo a kvásek. Vařečkou důkladně vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme pořádně nakynout. Pomletý mák smícháme s cukrem, přidáme rum, med, kávu a vymícháme kašovitou hmotu. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník. Potřeme náplní a srolujeme. Roládu přeneseme do bábovkové formy vymazané máslem a konce přes sebe přeložíme (měly by být tenší než prostředek rolády). Bábovku necháme ještě asi půl hodiny kynout ve formě. Pak vložíme do trouby vyhřáté na 170-180°C a upečeme dorůžova (50-60 minut). Je-li povrch bábovky brzy zbarvený, přikryjeme ji alobalem.
Přidáno: 28.7.2009