Mrkvový chlebíček se srdíčkem

Ingredience

2 vejce, 0,5 hrnku cukru, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 lžička skořice, špetka soli, 0,5 hrnku oleje, 2 hrnky nastrouhané mrkve

tmavé těsto: 2 vejce, 80 g cukru krupice, 60 g hladké mouky, 20 g kakaa, 2 lžíce oleje

poleva: 3-4 lžíce citronové šťávy, moučkový cukr

Postup

Nejdříve připravíme tmavý piškot. Bílky s cukrem ušleháme na pevný sníh. Zašleháme žloutky, pak olej a nakonec vmícháme zlehka mouku smíchanou s kakaem. Těsto rozetřeme do dortové formy (24 cm) a upečeme.

Po vytáhnutí z trouby odstraníme boční stěnu, piškot přeneseme na rovný podnos a položíme na něj papír na pečení. Na ten položíme teplé dno dortové formy (ve které se piškot pekl) a zatížíme (třeba sáčkem mouky). Tím docílíme, že nerovnosti vzniklé pečením se srovnají a po odstranění papíru bude povrch lepkavý, což potřebujeme. Z vychladlého piškotu vykrájíme vykrajovátkem srdíčka a skládáme je na sebe do komínku (povrch je lepkavý, takže budou držet u sebe).

Vejce s cukrem ušleháme do pěny, pak pomalu přiléváme olej a zašleháme. Do ušlehané směsi vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a skořicí. Nakonec přidáme a zamícháme jemně nastrouhanou mrkev.

Asi čtvrtinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané chlebíčkové formy. Do těsta vložíme komínek srdíček a lehce vtlačíme. Zalijeme zbytkem, urovnáme povrch a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme asi 40 minut, zkoušíme špejlí.

Do misky nalijeme citronovou šťávu a postupně vmícháváme přesátý moučkový cukr, až vznikne poleva požadované hustoty. Polevou potřeme vychladlý chlebíček.

Přidáno: 13.11.2016