Oříšková s čokoládou
Ingredience
těsto: 500 g polohrubé mouky, 50 g krystalového cukru, 2 vejce, 100 g rozpuštěného másla, špetka soli, 200 ml mléka, 42 g čerstvého droždí, špetka strouhaného muškátového oříšku
náplň: 200 g pomletých lískových oříšků, 200 g strouhané čokolády, 100 g moučkového cukru, špetka skořice, 3 vejce
Postup
Do mírně teplého mléka nasypeme cukr a rozdrobíme kvasnice. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
V míse smícháme mouku se solí a muškátovým oříškem. Přidáme rozpuštěné máslo, vejce, vzejitý kvásek a vypracujeme hladké vláčné těsto. Necháme nakynout.
Náplň připravíme důkladným promícháním všech surovin.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na obdélník a potřeme polovinou náplně. Smotáme, obě "rolády" spleteme dohromady a přeneseme do bábovkové formy vymazané máslem.
Ve formě necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (180°C, cca 50 minut).
Toto množství je na hodně velkou bábovku. Když dělám bábovku menší, vyrobím ji jenom ze dvou třetin těsta a náplně. Ze zbytku udělám malý závin. Když ho vložíme do vymazané formy na srnčí hřbet, může se péct současně s bábovkou.
Přidáno: 30.7.2009