Pomerančová bábovka jako dort
Ingredience
těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek cukru krupice, 100 g kandované pomerančové kůry, 3 lžíce sušené pomerančové kůry, 4 lžíce mletých vlašských ořechů, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 0,5 hrnku oleje
poleva: 100 g smetany ke šlehání, 80 g hořké čokolády
dále: rum, 2 lžíce pomerančové marmelády, pomeranč a čerstvé lístky máty na ozdobení
Postup
V míse smícháme všechny sypké suroviny včetně kostiček kandované kůry.
Přidáme celá vejce, mléko, olej a vařečkou důkladně vymícháme hladké těsto.
Pokud chceme bábovku, těsto nalejeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a upečeme.
Po slavnostnější vzhled můžeme těsto upéct v dortové formě (24 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení (180°C, asi 40 minut).
Po vychladnutí "bábovku" vyjmeme z formy, pokud se povrch vyboulil, seřízneme ho do roviny.
Povrch vydatně pokropíme rumem a potřeme marmeládou.
Smetanu přivedeme k varu, odstavíme a nasypeme do ní na kousky rozlámanou čokoládu. Chvíli necháme stát, aby se čokoláda rozpustila a pak vymícháme hladkou polevu.
Polevou polijeme povrch dortu a necháme ji ztuhnout.
Nakonec ozdobíme plátkem pomeranče a lístky máty.
Přidáno: 16.2.2019