Povidlová bábovka
Ingredience
4 vejce, špetka soli, 150 g změklé hery, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 hodně vrchovaté lžíce povidel, 160 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, hrstka rozinek, hrstka sušených švestek
Postup
Švestky překrájíme na menší kousky. Mouku smícháme s práškem do pečiva, rozinkami a švestkami.
Oddělíme žloutky a bílky.
Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.
Žloutky, heru, oba cukry a povidla ušleháme do pěny. Do ní vmícháme mouku se sušeným ovocem.
Nakonec zlehka po částech vmícháme sníh z bílků.
Těsto urovnáme do formy, vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme asi 50 minut (zkoušíme špejlí).
Upečenou bábovku necháme 10-15 minut odpočinout ve formě. Pak ji opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.
Přidáno: 19.5.2018